Visvesvaraya Technological University, Bangalore

The Project is part of Visvesvaraya Technological University for their Regional Campus at Bangalore. VTU is dedicated to Bharatha Ratna Sir. M. Visvesvaraya, India’s great Engineering Visionary.

The campus is housed on a one-acre plot with roads on all four sides of the building. The entire design concept was conceived to create a visual axis between any of the two parallel existing roads. The point of intersection is the centre of the building where Sir M. Visvesvaraya’s statue was proposed and built for visibility from all the peripheral roads. The Sir M.V. Gallery is located in the basement and is dedicated to showcasing his vision pictorially.

The entire campus has been segregated into 3 major activity spaces, i.e. the public area, comprising of a post office, a bank, and a cafeteria; the semi-public area, which houses the administrative office, the counseling office and placement cell and the private area comprising of residential units, guesthouses and VIP rooms. An extended basement for car parking, a strong room for the safekeeping of the university’s documents, conference rooms of multiple capacities, a mini auditorium of 150 seats and an open-air theatre apart from other ancillary facilities form the bulk of the facilities provided.

The Vice Chancellor’s office has a private semi-covered lawn that reflects open space with elegant pergolas and privacy through a curved facade wall. A clock and the VTU logo form part of the building to enhance the elevation along with a flag post at the entry level of the campus highlighting the institutional character of the surroundings. On a larger scale, the design was an attempt to integrate Contemporary Architectural Style into the Indian Institutional Culture. The end result was the successful amalgamation of design that resonates with the user, the community, as well as nature.