St. John’s National Academy of Health Sciences

St. John’s National Academy of Health Sciences wanted to create a new identity to the existing auditorium and relook at the traffic plan and parking bays for the visitors to the auditorium.  The auditorium built a couple of decades back was to be upgraded in order to accommodate the needs and ideas of the management including sound, acoustics, technology up gradation and the like.

Vishwannath Associates first started working on the traffic plan due to the change in a scenario of the road opposite the auditorium. The identification of parking spaces and the redesigning of the auditorium building in the form of an Indian Percussion Instrument, a Tabla was the first step. Keeping the existing column structure and removing all the external walls in order to bring in a sense of openness and light to the whole structure around the auditorium was one of the key design changes.

A part of the terrace was converted to a breakout area to accommodate 750 persons. The focal changes incorporated were the design of air-conditioning units, enhancement of internal spaces, isolation of the interiors’ from the road, change in sound and acoustics system, green rooms with a single control room as well as new seating arrangements.

The new auditorium has now increased the total audience capacity in campus to 3,000 persons, inclusive of the five auditoriums in existence. The state-of-the-art technology used in the auditorium has been an added attraction that draws in the tech-savvy segment.